Q0139. Hoe kun je leren loslaten?

Onbekend

Ik lees en hoor ontzettend veel over loslaten. Wie kan mij uitleggen deze loslaat-theorie in de praktijk te leren?

Antwoord
Voor mij gaat deze vraag een van de essentiële zaken van spiritualiteit. Loslaten is voor veel mensen een van de moeilijkste dingen om te leren in het leven. Loslaten gaat over het balanceren van je bewustzijn en je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid, je ego heeft verwachtingen, wil dingen vasthouden, dingen hebben, meer hebben, vaker hebben, opnieuw ervaren. Je bewustzijn wil niets hebben, het wil zijn en zich ontwikkelen en zich uiten. Loslaten begint met dit besef.
Belangrijke stappen om je persoonlijkheid los te zien van je bewustzijn zijn onder andere; niet meer oordelen en niet meer emotioneel afhankelijk zijn van je ego, je persoonlijkheid. Als je niet meer emotioneel afhankelijk bent van je persoonlijkheid, dan heb je ‘losgelaten’. Als je dat geleerd hebt dat laat je niet bepalen door je persoonlijkheid hoe je je voelt maar dan kies je zelf hoe je je voelt. Je kiest ervoor hoe je tegen dingen aankijkt. Dat kan betekenen dat je dan bijvoorbeeld niet meer verdrietig bent om iets waar je altijd verdrietig om was. Kijk ook eens bij ‘Liefde leren’ op deze website.
Als je niet meer emotioneel afhankelijk wilt zijn van je ego, dan moet je wel eerst weten van welke emoties je jezelf afhankelijk hebt gemaakt. Vervolgens kun je dan bekijken op welke andere manier je dan tegen diezelfde dingen aan wilt kijken die jouw emoties hebben getriggerd. Een hulpmiddeltje hiervoor is bijvoorbeeld het overzicht van emoties op deze website.
De kunst en de moeilijkheid is om je dat eigen te maken. Wat mij veel geholpen heeft zijn lessen van zogenaamde ‘meesters’ zoals Saint Germain en Ramtha. Er zijn van deze meesters ‘gechannelde’ boeken, video’s en zelfs films. Zij behandelen niet specifiek zielsliefde maar spiritualiteit in het algemeen. Lees eens hoe zij tegen pijn en verdriet aankijken. In het begin is het raar omdat je niet gewend bent om er zo tegen aan te kijken. Maar als je moeite doet om het anders te bekijken zul je versteld staan hoe je met emoties om kunt leren gaan. Als je anders kijkt is het ook anders. bij de antwoorden van vraag 123. Kijk ook bij ‘meesters’ op deze site.(Deze alinea komt uit het antwoord bij vraag 133.)
Daarnaast kun je nog veel leren over loslaten van de zogenaamde ‘kosmische wetten’ of ‘Universal laws’. Een hele belangrijke voor deze vraag is de ‘law of allowing’, anderen toestaan hun ding te doen, zonder oordeel. Dus toestaan anderen andere keuzes te laten maken dan die jij zou vinden dat ze zouden moeten maken. Je kunt leren om af te leren dat jij vind dat de ander het anders zou moeten doen. Als je kunt toestaan, dan kun je ook loslaten.
Wat ook nog kan helpen zijn de visies op emoties die verteld worden door bijvoorbeeld Eckhart Tolle, Osho of Gangaji. Deze zijn in boeken en op video te koop.
Leren loslaten is waarschijnlijk het moeilijkste van zielsliefde. Dit is de ‘pijn’ waarover iedereen het heeft. Maar dit is ook het mooie van zielsliefde. Je krijgt een waanzinnige kans om dit ‘loslaten’ te leren. En als je deze kans benut dan kun je daardoor spiritueel enorm groeien. Dit groeien en dit leren loslaten kan maanden maar ook jaren duren of zelfs je hele leven. Maar bij elk stukje ‘loslaten’ wat je geleerd hebt zul je gelukkiger worden is mijn ervaring.
Je kunt je natuurlijk ook blind blijven staren op een verwachting dat jij en je zielsliefde over een poos toch wel bij elkaar zullen komen. Natuurlijk is dat niet uitgesloten maar dan zul je met je gevoelens van pijn verdriet verder leven tot misschien ooit dat moment komt, als het komt. Heel veel zielsliefdes zeggen; maar ik voel dat we bij elkaar komen en ik voel dat we samen een doel of opdracht hebben. Ja dat geloof ik ook maar het kan best zijn dat je over tig levens pas samenkomt. Veel mensen vertalen dit diepe gevoel van verbinding in een partnerrelatie in dit huidige leven. Ik denk dat dat nou typisch een vertaling van je persoonlijkheid, je ego is. Je persoonlijkheid wil graag een partnerrelatie in dit leven. Zielsliefde wil helemaal niets! Alleen zijn!
Voor mij is dit antwoord op deze vraag de essentie van deze hele website!
Nog een aanvulling;Met loslaten bedoel ik het loslaten op het niveau van de persoonlijkheid. De ander niet willen ‘hebben’. Loslaten gaat niet over de band met die ander maar over hoe je tegen die band met die ander aankijkt. Of je je wel of niet afhankelijk van die ander opstelt. Of je je wel of niet laat leiden door wat hij of zij wel of niet doet.(Tiny)

Antwoord
Loslaten betekent dat je nooit meer bij elkaar komt? dat je niks meer van elkaar voelt. Ieder gaat dan zijn eigen leven. Hoe kan je dan ooit nog bij elkaar komen?? als je verder gaat met nieuwe partners ? Dat hele loslaten dat gaat er bij mij niet in. Is dat nou het mooie van zielsliefde?(Onbekend)

Antwoord
Is die pijn op deze site niet al het bewijs van loslaten? Deze mensen op deze site kunnen niet met deze pijn omgaan ,”met dat loslaten”, het verscheurd ze van binnen. Mensen die op deze site komen, zijn namelijk al in de steek gelaten door hun zielsliefde.(Rolf)

Antwoord
Ik wil eigenlijk alleen maar iets vertellen. Ik heb gister mijn ervaringen gedeeld met jullie op deze site. En eigenlijk was dat voor mij al een groot stuk loslaten. Daarna voelde ik me blij en opgelucht dat ik eindelijk dit heb kunnen delen na zoveel jaar stil zwijgen. Het is prettig om je verhaal te doen en ik denk erg belangrijk om je hart te openen en hier over te vertellen. Het is best heftig allemaal die gevoelens. En veel mensen begrijpen [nog] niet dat je zoiets moois kunt ervaren in deze speciale liefde, en dat dat een grote inpact heeft op je leven. Daarom is deze site zo prettig, dan ben je met mensen die je begrijpen. En dat ik elke dag aan hem zal blijven denken is eigenlijk alleen maar mooi, ik weet dat dat nooit over gaat maar dat hoeft ook niet. na het schrijven van gister zie ik dat ik er niet zo krampachtig meer over hoef te doen. En dat zorgt voor veel helderheid in mijn koppie. Dus laten we blij zijn dat we elkaars zielsliefde onmoet hebben. In plaats van er alleen maar verdrietig om zijn. Dat verdriet gunnen we onze zielsliefde ook niet. We zouden ook willen en ook tegen hen zeggen; wees nou niet verdrietig, ik ben toch altijd wel bij je. Dus misschien kunnen we dat ook voor onzelf doen.(Onbekend)

Antwoord
Zielsliefde is het mooiste op aarde,maar ik vind dat loslaten,spelen met elkaars gevoelens. Je hoort vaak dat mensen een Burn -out krijgen na dit loslaten,omdat er dan geen toekomst zicht meer is. Het mooiste wat je hebt,omdat te moeten afgeven. Dat maakt toch niemand gelukkig?(Onbekend)

Antwoord
Wat Rolf schrijft over dat je, als je die liefde niet meer ziet, dat je dan in de steek gelaten bent door je zielsliefde, daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat je nooit in de steek gelaten word door je zielsliefde of je nu wel of niet een relatie hebt samen. Mijn gevoel is dat het alles met blokkade’s te maken heeft en wat we kunnen en willen leren. En juist daarom kan niet elk zielsliefde stel bij elkaar zijn. En misschien dat we soms de blokkade’s van een ander niet aan kunnen omdat we zelf nog moeten groeien. Dat zal dan misschien de reden wezen dat je niet samen door het leven kunt. Maar in je binnenste zul je altijd samen zijn. Als de zielen verbonden zijn met elkaar denk ik dat dat zo blijft. En wat iedereen mist is de liefde die je ervaren hebt bij de ander. Maar in principe zou je die liefde in jezelf terug moeten kunnen vinden. Wat je ziet en voelt in die ander dat ben je eigenlijk zelf. Alleen weten we dat vaak niet door wat we nog moeten leren. Het is verstandig om de pijn los te laten en om de liefde te behouden. En dat is een hele kunst.(Onbekend)

Antwoord
In theorie is alles makkelijk. Maar je moet van je hart geen moordkuil maken. Laat je hartje lekker genieten van die mooie diepe zielsliefde. Waarom los laten?(Onbekend)

Antwoord
Loslaten bestaat niet, want je kunt jezelf niet loslaten. Dat bestaat niet in mijn ogen en hoe meer je probeert om los te laten hoe moeilijker het wordt. Ik zie het zo je kunt jezelf niet loslaten en voor jezelf weg lopen want dat doe ik nu ook en ik heb geen leven meer. Jammer dat ik mijn helft van men ziel ooit ben tegen gekomen want het is net of ik beetje bij beetje sterf nu het niet meer bij me is, heb ook al de vraag gesteld hier hoe ik helemaal met de helft van mijn ziel kan breken maar dan ook echt breken want ik wil dit niet meer voelen hier is niet mee te leven.(Onbekend)

Antwoord
Loslaten betekent dat je er op vertrouwt dat die ander niet wegloopt, maar uit vrije wil bij je blijft en die band met je wil blijven delen. Loslaten betekent dat je die ander de vrijheid geeft zichzelf te zijn en zijn/haar eigen pad te volgen. Loslaten betekent accepteren dat het is zoals het is en niet beoordelen als goed of fout. loslaten betekent niet dat die ander wegloopt van je, of jij van die ander… nee die ander voelt zich daardoor juist meer op zijn/haar gemak bij je en vindt het fijn om samen met jou te zijn, gewoon omdat je die ander vrijheid gunt.(Onbekend)

Antwoord
Loslaten wil niet zeggen dat je je zielsliefde helemaal moet laten gaan; het wil zeggen dat je je verwachtingen daaromtrend los moet laten. Gewoon accepteren hoe het NU is en meegaan met de stroom. Ik merk hier dat een hoop mensen bang zijn om hun zielsliefde definitief kwijt te raken als ze diegene loslaten. Maar eigenlijk betekent het gewoon dat je je zielsliefde de ruimte wil geven voor zijn/haar eigen ontwikkeling. Je kan je wel aan zo’n iemand vast gaan klampen maar daarmee duw je de ander alleen maar weg. Dat is wat ze nu bedoelen met “loslaten is naar je toetrekken”… Wat is er nu een mooier bewijs van liefde als je de ander de ruimte kunt geven om aan zichzelf te werken? Als jullie echt elkaars zielsliefde bent raak je elkaar nooit en te nimmer kwijt! Heb vertrouwen!(Onbekend)

Antwoord
Helemaal mee eens met dit laatste antwoord, wees gelukkig met je eigen leven als het het leven is wat je gelukkig kan maken, zo niet dan zorg je ervoor dat hethet leven is wat je zelf voor ogen hebt.dat heb ik geleerd door mijn twin en je zielsliefde raak je nooit echt kwijt, die hoort bij je hoe dan ook, en ik vertrouw op het universum en op mijn zielsliefde dat het goed komt als het bedoeld is om bij elkaar te komen en daar blijf ik in geloven! wat er ook gekonkeld en gedaan wordt door tegenkrachten, de kracht van angst i.p.v. liefde, want dat die aanwezig zijn ondervind ik op het moment heel duidelijk, persoonlijk en het stoort me geweldig!maar het raakt me niet, niet meer daarvoor hou ik teveel van mijn twin.(Onbekend)

Antwoord
Mooi, dat laatste antwoord. Daar ben ik het helemaal mee eens.. Vertrouwen in je eigen geluk in het leven. En als daar de ander bij hoort dan komt dat ook goed. Het is een kwestie van erin blijven geloven en kritisch naar jezelf blijven kijken en je iedere dag weer afvragen ” wat is goed voor mij”, waar wordt mijn lichaam blij van en waar krijg ik energie van”blabdiebla. Luisteren Navolgen en dan geen woorden maar daden zij mijn zielsliefde. Dat ben ik nu aan het doen. En hij voelt heel dichtbij in mijn daden.. op weg weer naar onze tweede physieke ontmoeting .Daar geloof ik in, daar gelooft mijn lichaam in. Punt.(Onbekend)

Antwoord
Het moment dat er iets blokkeert in een zielsliefde, is het moment dat je even in elkaar stort. Maar die blokkade heeft een betekenis en is er niet zomaar. Die is er om je te laten stilstaan en kijken naar de situatie. Wat zorgt er voor de blokkade. En daar is niet 1 persoon voor verantwoordelijk. Een relatie draait steeds om 2 personen. Aan de ander zijn deel kun je niets doen en het heeft ook geen zin om te zitten ronddraaien in het beschuldigen van de ander. Nee, je eigen aandeel is er ook en het is belangrijk om daaraan te werken en open te staan om je eigen ego onder ogen te zien. Dan pas kun je groeien.(Onbekend)

Antwoord
Veel mensen blijven zich blindstaren op de zielsliefde van de ander (heb ik ook gedaan) maar dat is 1 grote leugen! Jij ZELF BENT DIE ZIELSLIEFDE! Als je alle leugens van gemis (dat je wil dat een ander of iets) jouw leegte op vult kan inzien en loslaten en weten dat je alles wat je buiten jezelf zoekt zelf bent en bezit dan mis je je “tweelingziel” ook niet meer. Je zogenaamde TZ is een spiegel, trigger, katalysator of hoe het je ook wil noemen van jouw eigen tekortkomingen en de mooie emoties die je voelde idem dito. Hij/zij spiegelt alles wat je aan energie in je hebt, zowel negatief als positief maar waar kies je voor? Dat je hem/haar verantwoordelijk maakt voor jouw geluk of verdriet? Dat is als het ware de ander belasten of je laat je belasten door je TZ die ook door zijn/haar gemis, angsten, boosheid, verdriet etc. heen moet. Je afhankelijk maken van de liefde van een ander is jezelf verloochenen dat jijzelf die liefde niet BENT maar het van een ander hoort te krijgen én nodig hebt. Het gaat erom dat je jezelf zo uitzuivert van deze naiviteit en leugens dat je uiteindelijk bij je eigen Ziel terug komt en dat is net zo mooi als dat je dacht dat het van de ander kwam. Het is hard en lang werken maar je echte Zelf zonder illusies terugvinden is de bonus die je er voor terugkrijgt. En echte Zielsliefde kan ook met een ander persoon, mits die zijn vervuilde ego geschoond heeft, want de Ziel is licht, en licht is licht, die kent geen afgescheidenheid! Je kan idd op die ene “zielsliefde” blijven wachten maar dan kan je je leven vergooien op iemand die daar helemaal niet op zit te wachten en er helemaal niet voor wil gaan of blijft zitten in zijn angst en de rest van zijn ego leugens. Veel sterkte allemaal, de keus is uiteraard aan jullie zelf of je blijft wachten tot iemand jullie INVULT of dat je jezelf INVULT met het mooie van je eigen Ziel en dan kan het altijd zijn dat mevrouw of meneer altijd nog op komt dagen… (Onbekend)