Q0820. Het ontwikkelen van een dwangneurose…

Onbekend

Dit is echt heel moeilijk: ik ontmoette mijn twin eind jaren 90 en was toen midden 30. Omdat ik zo heen en weer geslingerd werd door mijn emoties (ik kende het concept tweelingziel toen niet, nooit van gehoord), en ik totaal niet wist hoe ermee om te gaan (hij was getrouwd, nu nog en inmiddels ik nu ook), begon ik iets in mij te ontwikkelen met de bedoeling de ander te haten. (Wat het allemaal nog erger maakte is dat wij beiden gelovig waren, dwz we gingen beiden naar de kerkgemeenschap, waar dit allemaal natuurlijk niet ”mocht” en waar dit absoluut werd veroordeeld, bedoelende gevoelens hebben voor iemand die niet je huwelijkspartner is) Ik ging me concentreren op nogal idiote dingen: zoals dingetjes in zijn uiterlijk of anderszins die ”onvolmaakt” waren. Ik deed dus erg mijn best de ander te haten. Met het gevolg dat ik iets anders ontwikkelde namelijk een neurose: ik begon op alles en iedereen te schelden; in mijn hoofd. Het was alsof mijn woede geen uitlaatklep had. Dat was echt heel erg. Kan iemand mij vertellen wat hier precies is gebeurd? Ik moet wel zeggen dat ik nu eindelijk wat meer rust heb gevonden omdat ik nu weet dat tweelingzielen bestaan. Maar mijn tz ontkent dat. Heeft hij altijd al gedaan.

Antwoord 1
Ja dit lijkt op overcompensatie van liefdesgevoelens die er niet mogen zijn. Je weet niet wat het is en je wilt erboven staan dus dan ontwikkel je een bepaald machogedrag (daar lijkt het mijns inziens op) om die ware gevoelens te verbergen. Negeren kan niet met zoveel energie in je hart, dus die moet een andere geestelijke uitlaatklep vinden anders vreet het zich een weg naar somatische klachten, met als ergste misschien hartklachten of trombose in de kransslagader. Eigenlijk is het een verdedigingsmechanisme uit gebrek aan bewustzijn, gelukkig heb je het nooit gebruikt als echt geweld naar een ander. Hoewel, er bestaat geen geweld naar mijn idee, er bestaat alleen gebrek aan bewustzijn. Maar hoe zit het nu met je conditionering (geloof,opvoeding) nu je steeds meer weet omtrent tweelingzielschap, even los van je ervaring met je eigen twin? (Wieweet)