Q0790. Kan het zijn dat ik zijn gevoelens overneem?

Onbekend

Ik heb het idee dat ik vaak de pijn, kater en gevoelens van mijn TZ overneem. Is dit mogelijk? Ik kwam erachter nadat ik alle keren dat dit gebeurde, later hoorde dat hij ziek was, of uit geweest en veel had gedronken. Herkent iemand dat?

Antwoord 1
Ja dat herken ik! We hadden sms-contact en ik had een plagerijtje uitgehaald wat hij heel serieus nam en waar hij echt kapot van was. Ik werd even later zó duizelig! Zag alles om me heen shaken. Later bleek hij zich op dat moment hetzelfde gevoeld te hebben, zó erg dat willekeurige mensen op straat aan hem vroegen of hij zich wel goed voelde… Sindsdien haal ik geen gemene streken meer uit:) (Onbekend)

Antwoord 2
Gevoelens overnemen… duidelijk herkenbaar voor ons. Niet alleen kan ik precies aan hem zien hoe hij zich voelt (ook al is hij voor anderen die in de buurt zijn dan niet te doorgronden) ik neem zijn stemming over. Is hij verward, ik ook. Is hij boos over iets, ik ook. Is hij vrolijk, dan wordt ik dat automatisch ook, zelfs al was ik daarvoor in een heel ander humeur. Ook andersom is dat zo. Aan de ene kant lastig, want wanneer één van ons verward is en zich slecht voelt, voelt de ander zich ook zo. Daardoor gaat de één zich nog slechter voelen, daardoor voelt de ander zich ook nog slechter… Maar uiteindelijk besluiten we, altijd op precies hetzelfde moment (juist zo’n ene seconde van zo’n ene minuut) dat we weer positive-minded gaan worden, zoals we dat noemen. En dan gaat het weer steeds beter. Dit hebben we ook wanneer we ver van elkaar zijn. Soms veranderen we dan plotseling van stemming, terwijl de ander niet in de buurt is. Ik voel zijn pijn ook. Hij heeft bijna nooit last van lichamelijke pijn, maar als hij pijn heeft op geestelijk vlak, is dat vaak extra heftig. En hoewel ik goed tegen geestelijke pijn kan, voelt het alsnog alsof ook mijn geest kapot gaat. Andersom: ik kan slecht tegen lichamelijke pijn. Wanneer ik erge pijn heb, voelt hij ook pijn op die plaats, of in ieder geval een gevoel waar ook hij niet tegen kan, terwijl hij goed bestand is tegen lichamelijke pijn. Dus ja, ik herken het gevoelens overnemen. Het is soms lastig, maar je weet in ieder geval precies hoe je tweelingziel zich voelt. Samen ben je één. Ook qua gevoelens. (Onbekend)