Q0746. Angst?

Onbekend

Na lange tijd heb ik weer contact met mijn TZ. Het contact was verbroken omdat hij terug naar zijn vrouw en kind ging. We doen leuke dingen samen, maar de dag daarop stuur ik een vervelende sms of e-mail naar hem. Het is een afweermechanisme omdat ik bang ben dat hij het contact weer gaat verbreken. Ik weet dat het angst is en dat ik niet bang hoef te zijn om hem te verliezen. Als hij er nog niet klaar voor is, dan gaat hij terug naar zijn vrouw. Toch denk ik op dat moment niet helder genoeg en stuur ik die vervelende berichten. Mijn TZ heeft het echt gehad met die berichten en ik kan dit goed begrijpen. Ik doe dit ook enkel uit liefde, maar dan negatief gezien; angst. Hebben jullie tips zodat ik er voor kan zorgen dat die rust bij mij blijft? Hoe kan ik die angst het beste terug sturen? Als ik die angst niet weg kan sturen, zal er door mij afstand komen…

Antwoord 1
Niet zo hard zijn voor jezelf. je kom in opstand omdat er een ander in het spel zit herkenbaar. angst is een slechte raadgever. volg je hart tz of niet je blijf ook mens he hij wordt dat zat..ja nou en??.maarja hij werkt het in de hand ik heb om dezelfde reden contact gebroken ik was ook altijd bang hem kwijt te raken, maar dat is onmogelijk dat weet je misschien is het nu tijd om je op jezelf te gaan richten zonder hem. ik heb begrepen dat DAT de bedoeling is van tzliefde en nu ik dat doe. is het gemis stukken minder. koester ik wat we hadden en weet ik dat hij terug kom als hij klaar is bij die ander/met zichzelf en dan ben ik trouw gebleven aan me hart en aan mezelf en zelf ook gegroeid (Onbekend)

Antwoord 2
Naar mijn idee is liefde meer dan alleen gelukzaligheid en mooie dingen. Liefde omvat ook angst, jaloezie, onzekerheid enz. De enige manier om de angst te verminderen is door hem te omarmen als een deel van jezelf. Acceptatie maakt dat ook een negatieve emotie kleiner wordt en uiteindelijk verdwijnt. Datgene waar je je aandacht op vestigt, wordt groter. Zie angst als een klein monster waarmee je moet leren dansen, in plaats van hem te bestrijden. Als je hem bestrijdt, wordt hij alleen maar agressiever.. Hoe je tot acceptatie overgaat? Makkelijker dan het lijkt: de angst toestaan, er even helemaal in gaan, doorheen gaan. Niet door eraan toe te geven en hem meer nare berichtjes te sturen, maar door het in je eentje onder ogen te komen. Je zult zien dat je daarna weer licht aan het einde van de tunnel ziet. Niet makkelijk, maar wel noodzakelijk…(Onbekend)

Antwoord 3
Lieve schat, en ik zal toch nog even reageren hier omdat ik, zoals je weet, niet van misverstanden hou. Als dit over mij gaat, want dat weet ik nooit dan klopt het niet. Mag ik je even helpen herinneren dat jij helemaal met rust gelaten wilde worden??! en dat vond ik wel een goed idee omdat ik niet steeds onder water getrokken wil worden door jou. En je bericht van gisteren raakte me, maar gisteravond werd ik juist heel helder en dacht, shittt hij heeft het toch weer voor elkaar, ga ik toch weer reageren, en omdat ik bij jou nooit weet of het echt is of dat je een spelletje speelt heb ik er een bericht achteraan gestuurd. Dus geen enkele angst bij mij, maar ik wil het gewoon niet meer op deze manier! Dus ofwel, het was gemeend en dan maak je me blij ofwel je zit weer in je vuistje te lachen omdat ik er weer in ben getrapt. Ik weet het gewoon niet bij jou en die verwarring heb je zelf veroorzaakt helaas. Hoop niet dat je erg verdrietig bent want ik wil je geen pijn doen xxx(Onbekend)

Antwoord 4
Het zijn de reptielhersenen die voor dit soort reacties zorgen.Dezelfde hersenen die zorgen voor ons zelfbehoud,zelfbescherming,onze materiele waarden veilig stellen.Het werkt twee kanten op. Het wordt, zo aan de laatste reactie te lezen, een aardige machtsstrijd.Klopt dat?(Wieweet)

Antwoord 5
Ik heb sinds kort ook weer contact met mijn TZ en hoewel we het niet willen, komen er toch weer angsten naar boven. Denk er aan dat dit een nieuwe situatie is en vergelijk niet met wat er toentertijd is gebeurd. Probeer zo snel mogelijk die angsten om te buigen naar iets positiefs. Je weet dat je TZ van je houdt. Stuur niet te snel een mailtje of smsje terug. Lees het later nog eens goed terug en verbeter de punten die dubbelzinnig kunnen klinken. Wees direct op een positieve manier en probeer het kort te houden. (dit heeft mij zeer goed geholpen) Hoe meer je gaat nadenken, hoe meer ego zijn mogelijkheid ziet. Komt goed 😉 Gr.(Alicia S.)

Antwoord 6
Ja Alicia, maar ik blijf het toch lastig vinden als dingen niet “echt” uitgesproken zijn, om dan echt alleen maar op je gevoel te vertrouwen. Misschien is het angst, ik weet het niet, ik ben van mening dat het nooit goed is om je verstand helemaal uit te schakelen en puur alleen vanuit je gevoel te handelen. Ik reageer ook vaak primair, recht uit mn hart, ik ben iemand van “what you see is what you get”, geen fratsen. Niet altijd verstandig misschien dus dan heb je geleerd om eerst na te denken, maar zoals jij ook zegt hoe meer je nadenkt hoe sneller ego zal toegrijpen. Beetje dubbel dus, ‘t is soms lastig een goede middenweg te vinden.(Onbekend)

Antwoord 7
Ik weet precies wat je bedoelt. Zelf heb ik dat ook. Denk daarbij echter aan hem. Ik weet dat je verraden voelt, en het soms niet begrijpt. Probeer van hem te houden als een persoon, een goede vriend. Begrijp ook zijn angsten. Hij houdt van jou, maar hij heeft angst om weg te lopen voor zijn gezin. Niemand zal ooit voor hem betekenen wat jij betekent. Kwets hem niet, en houd van hem onvoorwaardelijk. Hoe meer je zo reageert, hoe meer je jouw EGO laat spreken. Ego houdt jullie juist uit elkaar. Overwin die aardse jaloerse neigingen en gun hem alles. Hij zal dat zo waarderen. Neem beetje afstand in jezelf, zodat je niet zo diep geraakt wordt. En laat hem ook zien dat hij altijd bij je terecht kan…je beoordeeld niet. Hoe meer je duwt, hoe meer de kans is dat hij afstand neemt en naar haar gaat. Wat bij mij wel helpt is deze teksten wel schrijven, maar niet versturen. Op deze manier raak je het wel kwijt, maar niet aan hem. Toon hem op andere manier dat hij je daarmee pijn doet. ALs je bijvoorbeeld heel klein beetje afstandelijk bent, maar wel gewoon normaal en niet over praat…gaat hij meer zijn best doen. Vraag hem niet om iets te doen. Laat alles uit hem zelf komen. Je zult versteld staan hoe goed dit werkt. Nog belangrijker: Ga door met je leven, houd van jezelf en ga niet op hem zitten wachten (terwijl je wel nog steeds zelfde bent met hem). Hoe meer jij loslaat in je eigen hoofd, hem alles gunt en lekker doorgaat met je mooie leven, hoe meer hij naar jou toe zal neigen. TZ of niet, JIJ verdient om elke dag te genieten van je leven. Haal diep adem en zeg tegen jezelf “Ik ga genieten van mijn leven. En als hij bij me wil zijn dan is het mooi. Als niet, dan ga ik geen minuut van mijn tijd aan negativiteit verspillen en genieten van de vriendschap en liefde die wij hebben. Als hij bij iemand anders wil zijn, dan is het jammer. Ik heb alles gedaan en heb nergens spijt van”. Maar stop echt met die negatieve berichtjes. Dat is echt zwakheid in je. Je moet daar zover boven staan. Ken je grenzen als iets je teveel pijn doet. En probeer niet afhankelijk te zijn van hem. Het gaat je lukken, ik weet het! Succes!(Onbekend)

Antwoord 8
Je zegt het zelf al: “.. als dingen niet “echt” uitgesproken worden…” Wanneer er niet gepraat wordt, zullen buitenstaanders en met name ego tussen jullie komen. Het is veel gemakkelijker om jezelf terug te trekken dan over gevoelens te praten. De angst IS al dat wij zelf ons terugtrekken want we zouden eens gekwetst kunnen worden (als we over onze gevoelens spreken). Er moet eerst vertrouwen zijn wanneer wij onze gevoelens durven te uiten en vertrouwen kost tijd. Ego profiteert van “het afstandelijke” en maakt ons wijs dat wij onze TZ moeten helpen. Van het ego moeten wij vragen waarom onze twin “afstandelijk” doet en gaan “trekken” waardoor juist onze ZL meer afstand neemt en vasthoudt aan het oude vertrouwde. Kortom: Praten is zeer belangrijk. Probeer zelf eerst eerlijk en open te zijn over je gevoelens. Je ZL zal vanzelf volgen. Respecteer de ander als hij/zij nog niet er aan toe is om over gevoelens te spreken, door de ander ruimte te geven. Je ZL moet zelf door dat stukje proces en kan daarbij niet geholpen worden. Gr. p.s. Ik kan mijn eigen advies ook goed gebruiken (Alicia S.)

Antwoord 9
Bedankt antwoord 7, ik ben dan wel niet de vraagstelster, maar ik vind je antwoord zo mooi, en helpend dat ik het heb uitgeprint en bij mij draag. Duidelijk en concreet, net wat ik nodig heb, mijn dank en respect!(Onbekend)